Pâinea noastră cea de toate zilele”. Acest aliment a devenit atât de bine ancorat în societate încât, dacă mulți oameni nu mănâncă pâine, este ca și cum nu ar fi mâncat deloc. Acest obicei nu este potrivit, mai ales dacă pâinea este de proastă calitate. În acest articol vă prezentăm motivele pentru care ar trebui să vă limitați consumul de pâine și să alegeți cereale și semințe de calitate în locul grâului rafinat.
Pâine da, dar mai puțină și mai bună
Nutriționistul Marius Adinousa a răspuns la câteva întrebări în „Ziarul Adevarul” axate pe cunoașterea mai bine a unui aliment pe care îl consumăm zilnic: pâinea. Majoritatea oamenilor observă că lipsește ceva dacă iau masa fără pâine, iar adevărul este că acest aliment ne-a însoțit toată viața.
Pâinea depășește cu mult făina de grâu rafinată, care este pâinea albă tipică pe care o mâncăm de obicei pentru a ne însoți mesele sau ca gustare atunci când ieșim în escapadă la munte sau la orice picnic.
Una dintre primele probleme care apar atunci când mâncăm pâine la fiecare masă este că ratăm alte alimente mult mai interesante, mai ales dacă pâinea este de proastă calitate. Atunci când ne săturăm de pâine, lăsăm puțin loc pentru o sursă bună de legume sub forma unei salate, de exemplu.
Al doilea motiv pentru care ar trebui să nu mai mâncăm atât de multă pâine este că pâinea este foarte bogată în carbohidrați și săracă în proteine și grăsimi. Dacă mâncăm prea mulți sau prea puțini carbohidrați nu este o problemă, ceea ce este îngrijorător este că nu există loc în mesele noastre pentru proteine și grăsimi de calitate.
Mai puțină pâine și pâine de calitate
Făina de grâu rafinată este cel mai frecvent ingredient folosit pentru a face pâine și cel mai prost pe care îl putem folosi. Grâul integral este deja un salt substanțial în încercarea de a îmbunătăți calitatea pâinii noastre, deoarece are mult mai mulți nutrienți și produce concentrații mai mici de zahăr în sânge.
Există multe alte cereale în afară de grâu, iar consumul lor sub formă de pâine este o modalitate de a introduce varietate în alimentație. Pâinea din spelta, de exemplu, este o opțiune mult mai interesantă decât cea din grâu, chiar și cea integrală. Există, de asemenea, pâini multicereale din secară, mei, hrișcă etc., însoțite de semințe.
Primul pas este să reduceți consumul de pâine, limitându-l la o singură bucată pentru a ucide pofta. Al doilea pas este să vă asigurați că pâinea este de cea mai bună calitate. Cu aceste două mici modificări veți introduce mult mai multă varietate de cereale în alimentația dumneavoastră și veți lăsa loc pentru alte alimente mult mai hrănitoare, cum ar fi nucile, semințele și tot felul de legume.