Suc de rodie – proprietăți medicinale, contraindicații. La ce ajută sucul de rodie?

Sucul de rodie nu este la fel de popular ca sucul de zmeură, ceea ce este păcat! Asta pentru că acest suc este făcut din semințele foarte suculente de rodie, deci conține multe vitamine și substanțe nutritive. A fost numit chiar cel mai puternic antioxidant. Proprietățile sale de promovare a sănătății, inclusiv anti-cancer și de întinerire, sunt cunoscute de ani de zile. Află cum poți să o prepari chiar tu acasă!

Sucul de rodie se stoarce din semințele acestui fruct. Potrivit medicilor chinezi antici, acesta era un nectar dătător de viață. În Evul Mediu, pe de altă parte, rodia era considerată un fruct al longevității, iar sucul de rodie era o modalitate excelentă de vindecare a rănilor. Asta era în trecut, dar în zilele noastre, pentru ce este apreciat sucul de rodie? Merită să aflăm!

Sucul de rodie – proprietăți medicinale. La ce ajută?

Astăzi, atât rodia, cât și sucul de rodie au fost supuse la peste 200 de studii științifice care au confirmat eficiența lor împotriva radicalilor liberi, a proceselor inflamatorii și, de asemenea, a bolilor de inimă. Polifenolii catalogați drept antioxidanți sunt considerați cea mai mare comoară a rodiilor. Se pare că conținutul lor în sucul de rodie este de trei ori mai mare decât cel al ceaiului verde sau al vinului roșu. Datorită antioxidanților, sucul de rodie își datorează beneficiile.

Consumul regulat de suc de rodie are un efect benefic asupra sănătății noastre, întărind sistemul imunitar, ajutând la reducerea excesului de greutate și la îmbunătățirea și întinerirea tenului. Numeroasele sale proprietăți de promovare a sănătății pot, de asemenea, printre altele:

 • regla tensiunea arterială,
 • să amelioreze simptomele bolilor coronariene,
 • să reducă nivelul colesterolului,
 • să ajute la vindecarea rănilor,
 • să amelioreze diareea,
 • sprijină tratamentul inflamațiilor orale,
 • îmbunătățirea stării de spirit,
 • reglează nivelurile hormonale,
 • reduce disfuncția erectilă,
 • reduce nivelul de stres al cortizolului,
 • atenua efectele menopauzei și ale tensiunii premenstruale,
 • inhibă formarea de celule canceroase în plămâni sau intestine,
 • întârzie procesul de îmbătrânire a pielii.
 • Sucul de rodie ar trebui consumat de bărbați, deoarece proprietățile sale stimulează funcția și creșterea musculară. Ca o curiozitate, acest suc este considerat în Turcia ca fiind o viagra naturală, care crește libidoul și ajută la obținerea unei erecții.

Sucul de rodie este bogat în vitamine (A, B, C și E), precum și în fosfor, iod, magneziu și potasiu. De asemenea, datorită conținutului de nitrați, îmbunătățește circulația sângelui și oxigenează mușchii, astfel că băutura este recomandată și alergătorilor. De asemenea, s-a demonstrat că sucul de rodie îmbunătățește cu brio memoria.

Sucul de rodie și ficatul

Cercetătorii au realizat un studiu privind modul în care sucul de rodie afectează ficatul. Rezultatele au arătat că rodia a provocat o reducere semnificativă atât a fosfatazei alcaline, cât și a bilirubinei, atunci când șobolanilor li s-a administrat suc sau extracte din coajă. În schimb, fructul nu a avut niciun efect semnificativ asupra ALT, AST sau γ-GT. Experții indică faptul că efectul puternic antioxidant al sucului de rodie susține regenerarea organelor și protejează împotriva bolilor.

Sucul de rodie și colesterolul

Sucul de rodie nu are un efect pozitiv doar asupra nivelului de zahăr din sânge, ci și asupra nivelului de colesterol. Un studiu științific publicat în Pakistan Journal of Nutrition descrie un experiment realizat pe șobolani cu ajutorul extractului de rodie.

Animalele au consumat coaja sub formă de pulbere din fruct timp de patru săptămâni. La sfârșitul perioadei de hrănire, sângele animalelor a fost recoltat pentru a măsura concentrațiile de lipide serice. Rezultatele au arătat că șobolanii cu hipercolesterolemie au prezentat modificări importante ale nivelurilor tuturor parametrilor lipidici testați în comparație cu grupul de control negativ.

Rapoartele dintre greutatea ficatului, a splinei și a rinichilor și greutatea corporală și toți parametrii lipidici testați, cu excepția HDL, au fost semnificativ reduse pentru toate hipercolesteroleemiile.

Cum se prepară sucul de rodie?

Nu este nevoie de mult efort pentru a prepara sucul de rodie. Nu aveți nevoie decât de câteva fructe – cel mai bine este să le alegeți pe cele care au o coajă netedă și strălucitoare, iar apoi urmați instrucțiunile de mai jos.

 • Separați semințele de rodie de coajă și de membrane.
 • Amestecați semințele de rodie.
 • Apoi puneți pulpa rezultată într-o strecurătoare groasă și strecurați-o cu o lingură.
 • Cu această metodă simplă, sucul de rodie este gata de băut!
 • Sucul de rodie poate fi băut diluat cu apă sau câteva picături pot fi adăugate în cocktailuri sau compoturi pre-făcute. Merită să îl consumați sub această formă, deoarece este bogat în acizi care pot irita stomacul și deteriora smalțul. Sucul de rodie este, de asemenea, un adaos sănătos și delicios la o clătire sau la un kissel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Proudly powered by WordPress | Theme: Looks Blog by Crimson Themes.